SANDISK KNOWLEDGEBASE VOOR VIDEO

Definities

HD-video

De term HD-video (video met hoge resolutie) verwijst naar video's met een hogere kwaliteit en resolutie dan video met standaardresolutie. Hierbij is sprake van schermresoluties van 1920 x 1080 pixels voor HD-video van 1080p. Video-ondersteuning kan variëren afhankelijk van hostapparaat, bestandseigenschappen en andere factoren.

 

Full HD-video

De term Full HD-video (video met volledige hoge resolutie) verwijst naar video's met een nog hogere kwaliteit en resolutie dan HD-video. Hierbij is sprake van schermresoluties van 1920 x 1080 pixels voor Full HD-video van 1080p. Video-ondersteuning kan variëren afhankelijk van hostapparaat, bestandseigenschappen en andere factoren.

 

4K/4K Ultra HD-video

4K-resolutie valt onder Ultra High Definition (UHD), een term die een betere resolutie, kleur en beeldsnelheid omvat dan HD. 4K-resolutie refereert naar weergaveapparaten of content met een horizontale resolutie in de orde van grootte van 4000 pixels. Meer specifiek kan de 4K-resolutie worden opgesplitst in True 4K en 4K UHD. True 4K (4K x 2K) heeft een resolutie van 4096 x 2160 pixels. Bij 4K/UHD moet het scherm een minimale resolutie hebben van 3840 pixels breed en 2160 pixels hoog. Dit is het equivalent van twee 1080p-schermen in hoogte en twee in lengte.

Er zijn verschillende 4K-resoluties beschikbaar in de praktijk van digitale televisie en digitale cinematografie. In de filmprojectiesector is Digital Cinema Initiatives (DCI) de dominante 4K-norm. Video-ondersteuning kan variëren afhankelijk van hostapparaat, bestandseigenschappen en andere factoren. 4K UHD wordt vaker gebruikt in een thuiscontext voor tv-schermen en wordt ook steeds meer de standaard voor veel premium smartphones en camera's. Aan de andere kant, wordt True 4K vaak gebruikt door sommige projectors en vele professionele camera’s. 

Met de komst van 4K, zijn er vier belangrijke resolutienormen voor gebruik thuis: standaardresolutie (480p/540p), hoge resolutie (720p), volledige hoge resolutie (1080p) en ultrahoge resolutie (2160p).

Video Speed Class

Er zijn drie typen snelheidsclassificaties voor video: Speed Class,  UHS Speed Class en Video Speed Class. Deze geven de minimale aanhoudende schrijfsnelheid aan die nodig is voor video-opname, zodat een minimale en constante snelheid is gegarandeerd voor camcorders en camera's. Indien de kaart niet compatibel is met de kwaliteit waarin de video wordt opgenomen, dan kunnen zich problemen voordoen zoals dropped frames, opnamefouten en extra ruis. Zie hieronder voor mogelijke Video Speed Class-compatibiliteitsfouten.

Dropped Frames

 

Opnamefout

Speed Class wordt aangeduid met de term Class 2, 4, 6 en 10, en UHS Speed Class wordt aangeduid met de term UHS Speed Class 1 of UHS Speed Class 3. De meest recente Video Speed Class is ontworpen om hogere videoresoluties en opnamefuncties mogelijk te maken zoals meerdere videostreams, 350-graden vastlegging, VR-content of 8K-video’s met een hogere resolutie. De Video Speed Class wordt aangeduid als V10, V30, V60 en V90. Een hogere Video Speed Class ondersteunt video’s met een hogere resolutie. 

Kaarten die tot een hogere klasse behoren ondersteunen hoge bitrates voor video en video-opname van hogere kwaliteit. SanDisk Class 4-geheugenkaarten zijn ideaal voor HD-video-opname en Class 10-, UHS Speed Class 1- en UHS Speed Class 3-geheugenkaarten ondersteunen Full HD- en 4K Ultra HD-video-opname. Controleer uw camera/camcorder voor de aanbevolen klasse.

Kijk bij CompactFlash-kaarten wat de  Video Performance Guarantee (VPG) is. VPG-20 betekent een Video Performance Guarantee waarbij video-opnamen met een minimale duurzame schrijfsnelheid van 20 MB/s zijn gegarandeerd. Bij VPG-65 geldt een Video Performance Guarantee waarbij video-opnamen met een minimale duurzame schrijfsnelheid van 65 MB/s zijn gegarandeerd. De prestaties zijn mogelijk lager, afhankelijk van het hostapparaat. 1 MB = 1.000.000 bytes.

Snelheidsklasse UHS-snelheidsklasse Video Speed Class Aanhoudende schrijfsnelheid Video-opnamekwaliteit
- - 90 MB/s1 8K+ video
- - 60 MB/s1 8K+ video
- 30 MB/s1 4K UHD-video
10 MB/s1 Full HD-video
- 6 MB/s1 Full HD-video
- - - HD-video
- - - SD-video

Capaciteitsgrafieken

Fabrikanten van apparaten gebruiken verschillende compressiecodecs (zoals MPEG-4, H.264 enz.) en bitrates, hetgeen resulteert in verschillende bestandsgroottes. Raadpleeg de handleiding bij uw hostapparaat voor details.

 

 

 

Voetnoten

1. UHS Speed Class 1 geeft een prestatieoptie aan die is ontworpen ter ondersteuning van real-time video-opname met een hostapparaat dat UHS ondersteunt. UHS Speed Class 1 geeft een prestatieoptie aan die is ontworpen ter ondersteuning van real-time video-opname met een hostapparaat dat UHS ondersteunt.